Kongernes Kunst – en materiel historie om Statens Museum for Kunsts samlinger

kongernes_kunst_li-4

Jeg er umådelig stolt over at have spillet en lille rolle i skabelsen af Kongernes Kunst – en lydmontage om SMKs historie. Eller rettere SMKs samlingers historie, for den er længere end museets historie. Tim Hinman har skrevet og produceret montagen. Jeg har hjulpet med researchen.

Den oprindelige ide – og som det også blev – var at fortælle historien om, hvor al kunsten kommer fra. Om kongernes samlinger. Det er en af mine kæpheste: At værkerne på SMKs vægge fremstår relativt historieløse. Givet, de indgår i en kunsthistorie. Men det, der er ofret for at fortælle kunsthistorien er kulturhistorien, provenienshistorien og ja historien i al almindelighed. Hvorfor det er sådan, er en lang historie og hænger sammen med SMKs formidlingshistorie. Den håber jeg at kunne fortælle en dag, men det er nærmere et ph.d.-projekt end en blogpost.
Men nu ville vi altså gerne gøre noget andet. Og det var Tim helt med på.

Vinklen er materiel så at sige. At se på værkerne ikke som kunstværker først, men som objekter. Objekter, der har en historie og som er knyttet til deres tid. Både den tid de er skabt i, men sandelig også den tid, de har set komme og gå. De har fået skader og tilskrivninger og deres materialer har forandret sig. At fortælle historien gennem tingene.

Værkerne som en art vidner eller hovedpersoner i historien.

Jeg er så imponeret over, hvor godt det er lykkedes Tim at realisere den idé. Det blev en fortælling  om forgængelighed. Om slotte, der brænder, sorte huller og sæbebobler. Titaner og guldfisk. Og kunsten er i midten af det hele.

Download lydmontagen her.

KMSsp561_li

Karel Dujardin, Dreng, der blæser sæbebobler. Allegori på forgængeligheden, 1663. 116×96,5 cm

KMS1

Cornelis Cornelisz van Haarlem (1562-1638), Titanernes fald, 1588-90. 239×307 cm