Visualisering af Higgs bossonet – indirekte – sandsynligvis

Jeg har før lagt billeder fra CERN her på bloggen. De er simpelthen nogle af de mest fascinerende tekniske billeder, jeg kender. Hvordan de er fremstillet, er mig komplet uforståeligt, men det er en del af tiltrækningen. Især i forhold til Heisenbergs usikkerhedsprincip kan jeg ikke forstå, hvordan det principielt er muligt at detektere den type atomarehændelser – og så i den detaljegrad! – uden at interferere og spolere hændelsen. Men det er det åbenbart. Måske Heisenberg bare er håbløst umoderne og ikke værd at høre på mere.

Her er det en af de hændelser, der fremlægges som en del af bevisførelsen for sandsynliggørelsen af at Higgs bossonet er påvist. Enorme datamængder fra absurd komplekse maskiner skruet ned i en visualisering, der er relativt let forståelig – men dog ikke helt let at aflæse i detaljer. Givet.

Beskrivelse:

Real CMS events in which two muons (light purple lines) and two electrons (dark orange lines and yellow towers) are observed in proton-proton collisions at a centre-of-mass energy of 8 TeV. The event shows characteristics expected from the decay of a Higgs boson but is also consistent with background Standard Model physics processes.

Visualiseringen må være lavet at Hans Drevermann og hans hold, der har arbejdet med visualisering af de enorme datamængder, der produceres i CERNs eksperimenter i mere end et årti. Så vidt jeg kan forstå er Drevermann en del af en bevægelse, der anser visualisering som nødvendigt redskab i arbejdet med så komplekse emner som fx elementarpartikeldetektion. I artiklen “Is there a Future for Event Display?” fremlægger Drevermann mf. de grundlæggende visualiseringsgreb de anvender og fremlægger deres sag for, at det trods alt en gangbar vej frem i arbejdet med de kæmpe datamængder.

Diskussionen om visualisering som videnskabelig gangbar praksis er enormt spændende. Peter Galison har skrevet en fremragende – og kort – artikel om det og bl.a. også det billedforbud som kvantemekanikken ved Bohr på et tidspunkt fik indført: “Images Scatter into Data, Data Gather into Images” i Iconoclash redigeret af Peter Weibel og Bruno Latour. Galison og  Lorraine Dastons fremragende bog Objectivity handler også mere eller mindre direkte om visualiseringens status som videnskabeligt redskab op gennem de sidste 300 års videnskab. Det er alt sammen anbefalinger.